Reflektion och nyårshälsning från Ölsta folkparks ordförande.

Ölsta 201229

Jag vill rikta ett hjärtligt och vänligt tack till våra medlemmar och berörda personer för ert stöd till föreningen under detta minst sagt märkliga år som snart har passerat.

Året 2020 började storartat, planering och förberedelser för Martin Schibbyes föreläsning innan årsmötet var klara. Valberedningens förslag till årsmötet var komplett med en variation av kompetens, inspirerande och handlingskraftiga personer som var redo att sig an det kommande året av händelserika och intressanta aktiviteter. Det traditionella valborgsfirandet var planerat och tanken var att utöka arrangemanget ytterligare med att innefatta aktiviteter i både hus och i hela parken. Planering av kommande musikspelningar, barnteatrar, populära Zombie run och intet förglömma jultiden med den stora julmarknaden, och mellandagarna som brukar bjuda på fin julkonsert med behaglig musik och livlig julgransplundring. LAN, konserter och alla sommarfester! Det är ändå bara ett litet axplock vad som stod på agendan inför året 2020.

Utöver detta såg vi positivt fram emot att få planera och fira vår folkets husförening som fyller hela 110 år, 2021!

Men sen hände det något, något som fick hela vår förening att stanna upp. Årsmötet fick genomföras i den enklaste skepnaden, därefter stängdes lokalerna och takbelysningen släcktes ner. Styrelsen och personer som var involverade i olika projekt fick lägga alla sina åtagande, idéer och visioner åt sidan och ekonomiska besparingar inleddes från styrelsen med att minimera allt från sophämtning till att se över alla avtal för att finna en ekonomisk stabilitet. Uthyrningar av lokalen avbokades och inga eller få nya inkom.

Under detta märkliga år kan jag känna en diger stolthet för styrelsen, föreningens medlemmar och utomstående och alla som brukar involvera sig i olika arrangemang som har visat upp en solidaritet och en stor hjälpsamhet under det gångna året, det värmer mig som ordförande och vår förening. Parkgången och parkeringen krävde en ny beläggning och med hjälp av en lokal entreprenad som ställde upp med flertalet arbetsdagar än vad fakturan kan påvisa enbart för att hjälpa föreningen att locka fler hyresgäster så fort en ljusning i pandemin skett. Färentuna hästsällskap ställde upp och organiserade en fin kortege för att locka fler medlemmar. Vid beställning av käpphästhinder inför en barnaktivitet valde den lokala snickaren att ta bort samtliga arbetstimmar i fakturan när han insåg att det var Ölsta folkpark som var beställare. Föreningen började tänka kreativt och valde att lämna Solbergavägen för kunna erbjuda andra aktiviteter, såsom uppskattade kulturvandringar runt om Färingsö. Detta är bara några ljusglimtar av det stöd och solidariska engagemang som föreningen har fått uppleva under det under året.

Ovanstående är en översikt men den ger en bild av detta märkliga år i föreningens historia.

Föreningen har sedan 1911 fått uppleva historiska upp och nergångar som påverkat föreningen, men att vi är medlemmarna och bygdens förening blir så tydligt och jag tänker på ordspråket ”När nöden är som störst är hjälpen som närmast.” Tack alla. Tack.

Hur 2021 kommer att te sig vet ingen, kristallkulan är fortfarande lite grumlig för föreningens aktiviteter och dess ekonomi, men vi har alla har förhoppningar om en ljusning och då ses vi, och vi ses såklart på Ölsta!

Styrelsen vill verkligen ge er ett riktigt gott nytt år!

Ordförande
Thomas Rydermark